Välkommen till min blogg

Varmt välkommen till min blogg! Jag har skapat denna för att ha lite roligt, dela foton och annat med andra intresserade. Som nämns i min profil älskar jag hundar, promenader, min lilla familj och torpet. Alla foton som visas på min sida är tagna av mig själv (IB Linnea) om inte annat anges. Min mor hette Elsa Linnea därav namnet på min blogg!
Du får gärna kommentera mina inlägg och kan välja om du vill vara anonym eller uppge en adress till egen blogg eller e-postadress.

OBS: Alla bilder i inläggen kan klickas upp till större storlek.



tisdag 19 april 2011

Elsasdotters påskgodis - en riktig kaloribomb

Här är den lata tuppen som solar sig på fönsterbrädan. Tänkte börja lite smått med att "påska"! Så detta är det första inlägget i elsasdotters blogg denna påsk, men det blir mera. Strålande väder hitintills och måste väl fundera lite på matinköpen till helgen.

Sen är det ju så vackert med alla blommor som nu äntligen kommer. Blåsippor, Backsippor och Vitsippor.
Sen vill jag gärna delge er ett av mina favoritrecept! Lagade denna äggrätt för första gången 1973 Provencalska ägg ett säkert kort som en del av påskbuffen eller som enskild lunchrätt.
Men först kommer lite blommor. För att titta på backsipporna, vallfärdar människor ifrån hela Eskilstuna trakten år efter år till Sofiebergsåsen. Ett naturreservat här i Sörmland. Det är så oerhört vackert när hela kullen lyser av de de blålila blommorna.


Det lär bli lite regn till natten sägs det på väderleksrapporten och visst kvällen är lite kyligare. Månen har lyst som ett stort gult klot över bygden, men till den vill jag återkomma på självaste skärtorsdagen. Då ska det handla om häxor, påskkärring och lite kuslighetet! Så nu går vi till mitt recept!
PROVENCALSKA ÄGG
4 personer
Sätt ugnen på 200 grader.
Drygt 200 g rökt skinka gärna stora skivor
200 gr skivad ost, herrrgård, präst eller annan
8 ägg
Ca 3 tsk dijonsenap
1 1/2 dl - 2 dl grädde
Massor av klippt persilja
Smörj en stor ungsfast form eller 2 mindre
Vik skinkskivorna och täck formen, formarna
Skiva osten över så det täcker
Knäck ett ägg i taget i en kaffe kopp och häll  dem varsamt på osten, så de fördelar sig över formen.
Ställ in formen i ugnen och låt äggen stelna något, (vitan kan lägga sig)
Vispa ihop grädden med den franska senapen
Ta ut formen, formarna skeda grädden med senapaen mellan äggen, snåla inte, höj ugnstemp till ca 225 grader.
In med formen i ugnen igen ca 10 - 15 minuter.
Strö massor av persilja över.
Servera med bröd och lite valfri fräsch sallad.
(Nu för tiden punkterar jag äggulorna, men det blir inte lika vackert, tycker man om hårdkokta ägg så blir det strålande som det ska vara i original)
Välkommen tillbaka på Skärtorsdagen och Påskafton!

4 kommentarer:

Evashusotorp sa...

Hej!
Receptet verkar smarrigt , det ska jag nog prova att göra när lusten återkommer.
Ha det härligt i vårvädret.
Sonja hälsar.
Kram
Eva

b sa...

Vilka fina blommor :)

juanna sa...

Bilderna passar alldeles utmärkt med Dagens Dikt av Boye....

Gunilla sa...

Glad påsk och ha det så skönt på torpet!
//Gunilla