Se gärna del 1 först Riddarholmen Gamla Stan
På väg upp mot slottet passerar vi den lilla antikaffären i ett hörn av Prästgatan. Tittar in i den mörkare delen och får veta att den kallades "Helvetets gränd" eller "De Dödsdömdas Gränd." Här bodde nämligen Bödeln. Det är verkligen mörkt där inne så jag stannar förnöjsamt vid den lilla butiken och den vänligt leende sjömannen. Karl Larsson lär vara född i en annan del av Prästgatan.
På slottet har det precis varit vaktavlösning.
Från Köpmangatan leder Olle in oss i Staffan Sasses Gränd. Här finns den vackra Rosenporten, där Karin Månsdotter bodde. Även den fina Druvporten. Det är lugnt här inne och på höger sida finns en liten gård.
Staffan Sasse var en man som blev belönad då han stred för Gustav Vasa i Dackefejden. Han dog 1540. Så gränden och portarna är väldigt gamla. Gränden, gatan, orten med flest S säger Olle o ler illmarigt.
Pelikangränd är en annan. Den har fått sitt namn från en krog som låg här vid 1670-talet.
Det finns hur mycket som helst att titta på och detaljstudera vid nästa besök.
Vi kommer ut från Köpmangatan, tittar ner på Österlånggatan från Köpmantorget och förvånas över det gröna trädet. Fem små hus är en populär krog. Men krogarna krog av gamla anor är allt den Gyllende Freden.
Krogen har anor ifrån 1721, här fanns herrarna, CM Bellman, Jussi Björling, Evert Taube, Cornelis V, den som räddade krogen var faktiskt Anders Zorn. Svenska Akademin har sitt säte mitt emot. På torsdagar äter de middag där i Bellmansrummet..
Olle är allergisk mot Västerlånggatan, en allergi vi delar, men vem kan bara gå förbi Mårten Trotzigs Gränd alltid välbesökt av turister. 90 cm bred, 36 trappsteg upp till Prästgatan och helt underbar. Den stängdes på 1800-talet med en träport med öppnades igen 1945. Tror att alla som varit på skolresa i Gamla Stan har besökt just denna gränd.
Fler fotografer. Vi börjar mattas efter två timmar och känner att regnet är på väg. Herrarna längtar efter en Veteöl, men vi är alla både hungriga och törstiga. Så det självklara valet blir ju Olles favoritkrog, den välkända Zum Franziskaner nere vid Skeppsbron. Smiter igenom Stora Hopargränd vid vindragarens hus.
Något stambord har vi inte, men Olle är en välkänd och kär gäst så vi får en god service. Wienersnitzel, den klassiska med ärtor serveras här. Vi tar lite olika att äta. Jag beställer en Veteöl men storknar efter ca 1/3. Nä, beställer ett glas vin istället. Mätta, glada och väldigt nöjda med dagen knatar vi iväg till Slussens och T-banan. Det regnar, men å andra sidan, vad gör det efter att ha fått uppleva en sådan trevlig lördagseftermiddag!
Del 1 Riddarholmen Gamla Stan finns att finna genom denna länk!
8 kommentarer:
Morrn.
Det var en fin tur i "min" stad.
Tack för intressanta bilder.
Ha de bra.
Hasse A Norge
Du har rätt Linnéa - jag älskar din runtvandring på hemmaplan. En vandring jag aldrig gjort själv, men tack vare dig så får jag ju var med ändå.
PS1. Jag förstår att du bytte ölen mot en vinare. Öl går bra under sommaren men inte nu;-) Å jag gillar inte gröna ärtor, men det är ju en bisak i sammanhanget;-)DS1
PS2. Jo, jag har tänkt att få ihop det till ett dagligt inlägg utan att någon annan erverar teman åt mig. Det är tufft kan jag meddela, så jag kryper nog till kors snart;-) Men jag tycket att 5-10 kvalitetskommentarer är lättare att hantera än 40 "Bra foto, Suveränt, Toppen." Ja, du förstår vad jag menar.
Hellre ha riktiga bloggkompisar än många som är bara ute efter kommentarer själva... DS2
Sorry, glömde ju att säga att dina foton var helt toppen och att jag såklart önskar dig ett riktigt gott 2013 också!
En liten fin rundtur som säkerligen var nog så jobbig med traskandet.
O fina bilder som vanligt!
fina bildet och så folktomt det verkar trots lördag. Alla trängdes på Olles Västerlånggata - tur för oss så vi fick ha det intressanta för oss.
Åh så underbart att få vandra runt i Gamla stan igen med din intressanta text. Jättefina bilder, att vår huvudstad är så vacker!
Hälleforsnäs bruk gjorde nog många personers liv kortare. Min farfar jobbade där större delen av sitt yrkesliv, han dog av dammlunga. Pappa jobbade där som 14 åring, fast bara under en kort tid. Han är 76 år i dag och känner fortfarande igen lukten i bruket när vi är där och ser oss omkring. Det är verkligen en gammal bruksmiljö med mycket historia.
Trevligt att se dina foton och följa din kåserande text genom Gamla stan. Det var en mycket trevlig rundvandring och Veteölen smakade gott precis som matbiten. Onekligen en fin avslutning på vandringen på "Zum". Kan förstå om du tyckte den matiga ölen var lite mäktig.
Tycker inte man märker av det ganska tråkiga vädret på dina foton. Men kanske får vi bättre väder när vi vandrar runt nästa gång?
Skicka en kommentar