Välkommen till min blogg

Varmt välkommen till min blogg! Jag har skapat denna för att ha lite roligt, dela foton och annat med andra intresserade. Som nämns i min profil älskar jag hundar, promenader, min lilla familj och torpet. Alla foton som visas på min sida är tagna av mig själv (IB Linnea) om inte annat anges. Min mor hette Elsa Linnea därav namnet på min blogg!
Du får gärna kommentera mina inlägg och kan välja om du vill vara anonym eller uppge en adress till egen blogg eller e-postadress.

OBS: Alla bilder i inläggen kan klickas upp till större storlek.lördag 26 januari 2013

Hälleforsnäs - Bruket Del 1

Det gamla järnbruket i Hälleforsnäs, bara står där och finns. Bruket har funnits sedan 1659.  Tack o lov för att man bevarar miljön o satsar  på att utforma ett spännande kurlturcentrum i en fantastisk omgivning.


Men också som en hedersplats för alla de som arbetade där, slet hårt o fick gå en för tidig död tillmötes. Diagnosen kallades på den tiden för "Dammlunga".

Bruket tillverkade bl.a kanoner och arbetade med järnförädling.


Det gamla kolhuset som numera är en teater förvarade kol som hämtades från närbelägna milor i skogen.
Många intressanta och spännande väggdekorationer finns att titta på.


Avslutar nu del 1 och bilden av den ståtliga "Herrgårdsbyggnaden" med sina speciella fönster.


I del 2 återkommer jag till bruket och något om vad som försiggår idag! Sen ska ni få följa med på en promenad runt den oerhört vackra bruksdammen.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Åh så underbara bilder på bruket. Första bilden är så fin med sina färger, har inte riktig koll på från vilket håll du tagit den. Tänk om väggarna kunde tala, så mycket historia som finns gömd där. Kanonfint!

juanna sa...

En liten rundvandring... o fina bilder. Ställe som lockar NU.

BP sa...

Så rätt du har! Dregel, dregel! Helt underbara bilder, din bästa bildserie ever kan jag lugnt konstatera! Tack för tipset.

I senaste nummer av facktidningen jag gör på mitt jobb hade vi ett "porträtt" om gamla bruk som renoverats ochnu är antingen hotel, företagscenter eller likande. Efter jag hade layoutat dessa 28 sidor var tangentbordet helt blött;-)

Nett sa...

Härliga bilder, så kul att få se, en annan har inte sett bruket på hur många år som helst. Min styvfar arbetade där på 70-talet, minns att alla mina vänners pappor arbetade där med, eller ja det gjorde väl alla i byn ;)

anki sa...

Verkligen häftig plats