Välkommen till min blogg

Varmt välkommen till min blogg! Jag har skapat denna för att ha lite roligt, dela foton och annat med andra intresserade. Som nämns i min profil älskar jag hundar, promenader, min lilla familj och torpet. Alla foton som visas på min sida är tagna av mig själv (IB Linnea) om inte annat anges. Min mor hette Elsa Linnea därav namnet på min blogg!
Du får gärna kommentera mina inlägg och kan välja om du vill vara anonym eller uppge en adress till egen blogg eller e-postadress.

OBS: Alla bilder i inläggen kan klickas upp till större storlek.fredag 3 februari 2012

Nationalmuseum - Stockholmspromenad

Söndagen var vikt för ett museumbesök och en promenad från Kungsträdgården ner till Nationalmuseum. Det finns mycket att titta på och njuta av på vägen. Isen hade inte lagt sig och kyla kändes frånvarande!


Ångbåten Blidösund låg på sin vanliga plats. Kära gamla ångbåt som betyder och har betytt som mycket för mig. Under hela min barndom reste jag och mina föräldrar med denna båt ut till Yxlan i Stockholms skärgård.

Vi hade ingen bil så det var båt som stod till buds. Matsäck, som inte fick öppnas före Vaxholm. Resan var lång och de varor som skulle transporteras ut skärgården kom just med någon av båtarna.Svanar har vi gott om, just den här har så bråttom, så bråttom för att den vill så gärna komma i kapp den grå väldigt annorlunda svanen. Eller vad det må vara. Men uppenbart var att de hörde ihop.


Utställningen som pågick eller pågår visade ryska konstnärers fantastiska målningar. De flesta födda i mitten av 1800-talet. Kön ringlade sig men OK inomhus så det tog bara ca 35 minuter att komma in. The Peredvihjniki var en pionjärgrupp av konstnärer bildades so en protestgrupp mot de konservativa attityderna som fanns hos den ryska konstakademin.

Fantastiskt
utställning!Här vi vi den vad jag tror mest kända målning av Nicolai Bogdanof-Belsky, "Skolan".


Visste ni t.ex att Anders Zorn var verksam i Ryssland!

"Zornism" är ett begrepp för Ryska konstnärer.


En tavla jag blev väldigt betagen i var "Härbärget" av Wladimir Makovskij, 18496 - 1920). Människor köar i den bistra vintern för att komma inomhus. Situationen känns igen i nutida Stockholm där flera hundra hemlösa köar och kämpar för att få tak över huvudet.


Måste återvända till Ilja Repin, (1844 - 1930) och den målning som väckte mest uppmärksamhet
var "Pråmdragarna" och dess slit. Pråmdragare lär finna än, bl.a. i Kina.


Några förstudier/skisser, finns utställda


Detta blev ett axplock, det var svårt att fotografera på grund av alla besökare som trängdes framför verken.
Så ut i friska luften, det hade mörknat. Det var ett vackert sken över Stockholm och naturligtvis så packade kameran upp igen för några nattbilder. Tyvärr inget stativ men chansade.

Så blev min söndag3 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är Stockholm oerhört vackert. Utställningen mycket intressant med vackra målningar av mästare. Fina bilder verkligen.

Annmargret

juanna sa...

Då har du något positivt att lägga i minneshögen.
Ser lovande ut - ska erkänna att nyfikenheten väcks.
Fin presentation!

Unknown sa...

Så bra att du tar upp Zornismen och att det ligger kvar. Tack! 😊