Välkommen till min blogg

Varmt välkommen till min blogg! Jag har skapat denna för att ha lite roligt, dela foton och annat med andra intresserade. Som nämns i min profil älskar jag hundar, promenader, min lilla familj och torpet. Alla foton som visas på min sida är tagna av mig själv (IB Linnea) om inte annat anges. Min mor hette Elsa Linnea därav namnet på min blogg!
Du får gärna kommentera mina inlägg och kan välja om du vill vara anonym eller uppge en adress till egen blogg eller e-postadress.

OBS: Alla bilder i inläggen kan klickas upp till större storlek.måndag 19 december 2011

Gamla Stan - På jakt efter julen

Innan helgen tog jag en omväg på hemvägen från jobbet via Gamla Stan i Stockholm. Snålblåst, kallt, grått, grått, grått, tänkte försöka uppbringa någon form av "julkänsla". Gamla Stan brukar vara ett "säkert kort". Där finns ju bl.a Stortorgets julmarknad och det brukar vimla av turister och köpsugna Stockholmare. Vandrar uppåt genom gränderna och valde en svartbild som stämde överens med min sinnesstämning.


Precis ovanför denna gränd ligger Västerlånggatan, turistgatan den mest kommersiella och belamrade gatan i hela Gamla Stan. Caféer, krogar de flesta dyra med tvivelaktigt kvalitet, oftast är ju gästerna "bara" tillfälliga besökare.


Som vanligt fanns här gott om flanerande människor, men inte som jag trodde med stora paket i händerna, inga tomtar tutade gränderna som förr. (De är förbjudna nu). Men nu var ju jag och min kamera ändå här!


Augusta Janssons karamellaffär är en gammal klassiker som har funnits i evigheter och är ännu lika populär, även om innehållet idag kanske ser lite annorlunda ut nu än för ca 75 - 100 år sedan. Det är inte bara barnen som trycker sina näsor mot fönsterrutan.


Café Slingerbulten en annan gammal klassiker, förr kunde man äta ganska billigt här men de tiderna är nog förbi.


En konsthandlare har en skidåkande tomte i fönstret men för övrigt siktas inget jullikt att tala om.


På vägen upp stannar jag och en japansk turist till båda tar vi kort på den sjömansgossen som står utanför en antikaffär.Uppe på torget vid själva julmarknaden verkar det lite avslaget, visst det vimlade av skolklasser och ungar som larmar och väsnas precis så som ungar ska. Chokladhjulet, sockervadd och brända mandlar.I vad man kanske skulle kunna kalla för "vuxenbodarna" var läget ganska segt. Samernas bod med renkorv och annat hade några "hugade" kunder. Kvinnan i matboden bjöd till och försökte locka. Men kvinnan som sålde ljus tycktes mest längta efter att julen var över så hon fick åka hem.

Detta får bli allt för idag. Under veckan kommer ytterligare inslag från min kalla och blåsiga promenad "på jakt efter julen". Naturligtvis besöktes Storkyrkan och den väl kända julkrubban.
4 kommentarer:

juanna sa...

Som vanligt fina bilder.
För inte så länge sedan var jag på fotopromenad där - det finns mkt lockande.
Fast då fanns det inga julsaker alls.

Lena Börjesson (Liisanantti) sa...

Så mysigt, jag tycker det är så spännande att strosa runt i Gamla stan. Fina bilder du bjuder på/ Lena B

Erik "Semlan" sa...

Roligt att följa med på din promenad i Gamla stan.
Där finns många fotomotiv, fina bilder du visar. :-)
Gillar första svartvita fotot.

Anonym sa...

Fina bilder som vanligt. Du har "ögat" och själen. Under de två år jag jobbade för högvakten såg jag Gamla Stan under alla årstider. Tragiskt tingeltangel är den sk. julmarknaden, tragisk kommers har våldtagit Västerlångatan. Fint I-b.

Janne K