ÄPPLEN
Förutom att kantareller, såväl gula, svarta som trattisar, flugor, beter sig som galna och förökar sig ständigt, så kan jag lugnt konstatera att dettar är ett äppelår. Våra gamla mer än 100 - åriga äppelträd, bl.a Åkerö trädet står i full "frukt" om det nu heter så. Det dunsar och smäller på marken till rådjurs, rävars, koltrastars och harungars stora glädje. En gång i världen togs allt till vara. Men hur ända in i "jösse" namn kan en minifamilj käka äppelmos, paj och annat gjort på säkert minst 100 kg äpplen. Naturligtvis får alla ta, grannar, vänner och bekanta. Men är det äppelår så är det. Alla har lika mycket. Ett stort antal kilon är hemsläpade till Stockholm.
En "redig karl" tog emot, lastade ut kassarna från bilen och allt skulle vägas in på ett rullband.
Tyvärr så måste du ha minst 200 kg egna äpplen för att få must på just dem. Så alla vi småbrukare får dela systerligt och broderligt på det som bliva må av våra lämnade skördar. Äpplena pastöriseras och tappas sen på flaskor.
Flaskor diskas för ständig påfyllning. Tyvärr kan inte musteriet sälja äppelmust till övriga hugade kunder. Ett villkor är bytet, dina äpplen blir till must som faktiskt håller för ett helt år. Helt utan tillsatser. Sen måste ju allt kylas
En otroligt intressant upplevelse blev det. Så skojigt att tala med "musteriarna" som ägnat sig åt detta sedan 1968. Först i väldigt lite skala uppe på gården, men som senare utökades och blev till en särskild musterianläggning.En säsongsbetonat verksamhet och ett familjeföretag. Läckert var ju ändå att komma hem med 3 backar/20 fl 33 cl äppelmust som nu kan räcka i ca 1 år. En back gick självklart till våra vänner som tar hand om det mesta här på torpet när den grå vardagen verkligen är grå därhemma i Stockholm. Överfull T-bana, snoriga människor, en satans trafik som halvt stressar ihjäl sig på väg till jobbet.
Visst praktiserar man återvinning. Så alla flaskor kan pantas. Måste bara avsluta det hela med den söta åsnan som stod i sin hage och bligade då vi tog en extra sväng till Mälsåkers slott. Tror nog att han/hon tänkte - envishet, slit och släp lönar sig - tänk bara på musteriet.
8 kommentarer:
Va trevligt o spännande att få närvara vid mustning av äpplen, och va härligt att dricka ett glas i vinter och tänka på sommaren.
Här är oxå jättemycket äpplen, går inte att ta reda på allt.
Hoppas att det är bra med dig.
KRAM
Eva
Vilken härlig bloggsida, Tack för att jag fick se.
Jag minns min barndom då mina föräldrar åkte till musteri med vår frukt.Hur min mor tog reda på musten, hon konserverade och vi hade Äppelsaft hela vintern.
Det fanns inte någon frysbox i mitt föräldrahem.
Så häftigt att få vara med och närvara vid ett musteri, der himla kul ut. Fina bilder du fick.
kul reportage - åsnan är söt, värd en resa till stallarholmen
Ser att du tagit bort alla mina inlägg, nice! Jag har tagit bort din bloggsida också, så är vi kvitt.
Janne K
Skicka en kommentar