Välkommen till min blogg

Varmt välkommen till min blogg! Jag har skapat denna för att ha lite roligt, dela foton och annat med andra intresserade. Som nämns i min profil älskar jag hundar, promenader, min lilla familj och torpet. Alla foton som visas på min sida är tagna av mig själv (IB Linnea) om inte annat anges. Min mor hette Elsa Linnea därav namnet på min blogg!
Du får gärna kommentera mina inlägg och kan välja om du vill vara anonym eller uppge en adress till egen blogg eller e-postadress.

OBS: Alla bilder i inläggen kan klickas upp till större storlek.måndag 19 september 2011

Stallarholmens musteri - Äppelkärlek

ÄPPLEN


Förutom att kantareller, såväl gula, svarta som trattisar, flugor, beter sig som galna och förökar sig ständigt, så kan jag lugnt konstatera att dettar är ett äppelår. Våra gamla mer än 100 - åriga äppelträd, bl.a Åkerö trädet står i full "frukt" om det nu heter så. Det dunsar och smäller på marken till rådjurs, rävars, koltrastars och harungars stora glädje. En gång i världen togs allt till vara. Men hur ända in i "jösse" namn kan en minifamilj käka äppelmos, paj och annat gjort på säkert minst 100 kg äpplen. Naturligtvis får alla ta, grannar, vänner och bekanta. Men är det äppelår så är det. Alla har lika mycket. Ett stort antal kilon är hemsläpade till Stockholm.


Detta år blev det av! Nu skulle banne mig en stor del av frukten tas till vara. Så iväg till Stallarholmens Musteri. Annonsen hade ju funnits under  flera år i såväl Stockholms tidningar som lokalpress. Måste väl  ändå provas. Så 27 kilo äpplen plockades ihop i Konsum- och ICA kassar.  2 kg ger 1 liter must.
En "redig karl" tog emot, lastade ut kassarna från bilen och allt skulle vägas in på ett rullband.


Tyvärr så måste du ha minst 200 kg egna äpplen för att få must på just dem. Så alla vi småbrukare får dela systerligt och broderligt på det som bliva må av våra lämnade skördar. Äpplena pastöriseras och tappas sen på flaskor.
Flaskor diskas för ständig påfyllning. Tyvärr kan inte musteriet sälja äppelmust till övriga hugade kunder. Ett villkor är bytet, dina äpplen blir till must som faktiskt håller för ett helt år. Helt utan tillsatser. Sen måste ju allt kylas
En otroligt intressant upplevelse blev det. Så skojigt att tala med "musteriarna" som ägnat sig åt detta sedan 1968. Först i väldigt lite skala uppe på gården, men som senare utökades och blev till en särskild musterianläggning.En säsongsbetonat verksamhet och ett familjeföretag. Läckert var ju ändå att komma hem med 3 backar/20 fl 33 cl äppelmust som nu kan räcka i ca 1 år.  En back gick självklart till våra vänner som tar hand om det mesta här på torpet när den grå vardagen verkligen är grå därhemma i Stockholm. Överfull T-bana, snoriga människor, en satans trafik som halvt stressar ihjäl sig på väg till jobbet.


Visst praktiserar man återvinning. Så alla flaskor kan pantas. Måste bara avsluta det hela med den söta åsnan som stod i sin hage och bligade då vi tog en extra sväng till Mälsåkers slott. Tror nog att han/hon tänkte - envishet, slit och släp lönar sig - tänk bara på musteriet. 


8 kommentarer:

Evashusotorp sa...

Va trevligt o spännande att få närvara vid mustning av äpplen, och va härligt att dricka ett glas i vinter och tänka på sommaren.
Här är oxå jättemycket äpplen, går inte att ta reda på allt.
Hoppas att det är bra med dig.
KRAM
Eva

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Linnea sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Vilken härlig bloggsida, Tack för att jag fick se.
Jag minns min barndom då mina föräldrar åkte till musteri med vår frukt.Hur min mor tog reda på musten, hon konserverade och vi hade Äppelsaft hela vintern.

Det fanns inte någon frysbox i mitt föräldrahem.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Nett sa...

Så häftigt att få vara med och närvara vid ett musteri, der himla kul ut. Fina bilder du fick.

Anonym sa...

kul reportage - åsnan är söt, värd en resa till stallarholmen

Anonym sa...

Ser att du tagit bort alla mina inlägg, nice! Jag har tagit bort din bloggsida också, så är vi kvitt.

Janne K