Välkommen till min blogg

Varmt välkommen till min blogg! Jag har skapat denna för att ha lite roligt, dela foton och annat med andra intresserade. Som nämns i min profil älskar jag hundar, promenader, min lilla familj och torpet. Alla foton som visas på min sida är tagna av mig själv (IB Linnea) om inte annat anges. Min mor hette Elsa Linnea därav namnet på min blogg!
Du får gärna kommentera mina inlägg och kan välja om du vill vara anonym eller uppge en adress till egen blogg eller e-postadress.

OBS: Alla bilder i inläggen kan klickas upp till större storlek.tisdag 17 januari 2012

Eskilstuna - Vinterpromenad - Gamla Staden

Eskilstuna, min andra "hemstad" kallas också "Den stolta fristaden". Jag har alltid undrat varför?
När du åker E 20 och närmar dig staden kan du se skyltarna, med ovanstående slogan.


Själv har jag alltid tänkt den som "smedjornas" stad. Men det hör ihop. 1654 erbjöd kung Carl X Gustav livländaren Reinhold Rademacher mycket generösa villkor för att komma till Sverige och driva en manufakturanläggning. Detta innebar att R. Rademacher fick tullfrihet för exporter och tillverkning av knivar, saxar, synålar och filar. Smedjorna som byggdes upp ansågs vara landets främsta leverantörer av finsmide. 1771 grundades så Sveriges första fristad, där småföretagare som ägnade sig åt järn- stål- eller metallförändring fritt fick etablera sig och sin verksamhet fria från skråtvång och tullavgifter. Många valloner etablerade sig här och utvecklade såväl kunnande som kvalititet.


Förutom Rademacher Smedjorna finns en del av den gamla stadskärnan finns kvar. Husen jämte Eskilstuna ån t.ex. Under en fotopromenad behöver du aldrig komma hem tomhänt. Som denna spegelblanka julafton t.ex.
Huvudgatan i den gamla staden heter Köpmannagatn och från den tar du dig ner mot ån via små gränder. Tyvärr finns här numer mest små presentaffärer. Förr fanns gallerier, bagarbod, en liten möbelaffär och mer hantverk. Fru Johanna Jeanette Zetterberg (1782 - 1867) var rik, mycket rik! Efter makens död, sålde hon smidesförtetaget som tillverkade bl.a sablar till Svenska armen och blev oerhört förmögen. Eftersom hon själv inte hade några barn så brydde hon sig mycket om barnen i Eskilstuna. Hon blev en känd profil och idkade välgörenhet för barn och fattiga invånare. Efter sin död efterlämnade hon på den tiden en stor förmögenhet till Eskilstuna stad och dess invånare. Tack vare henne kunde Rådhusbron, Kloster Kyrka samt Lasarettet byggas. (Källa: ABM Eskilstuna, "Några profiler ur Eskiltuna 350 år", Björn Lindwall).

                                
Blir du trött så finns här också ett litet hotell - EKO-rummet med en nog så ljuvlig bakgård.


Nu är jag trött för denna gång! Planerar för ytterligare ett inlägg, då med några kvällsbilder i ett betydligt mycket sämre väder.

                                                               

6 kommentarer:

juanna sa...

Som vanligt intressant och illustrerat med snygga bilder.

Unknown sa...

Morrn.

Snygga bilder, och så många.... med spegling av en flott stad.

Ha de bra.

Hasse A Norge

Anonym sa...

"Jo det är Bror som tagit bilden, för det är inga människor på den" sa min kusins make. "Bror" hette min Malmömosters man och han var lithograf och en helt enastående fotograf. Det var i hans och mosters labb jag lärde mig framkalla och kopiera. Båda jobbade för Allhems förlag. Hans bilder var utsökta kompositioner av byggnader, träd och dylikt och som sagt, sällan människor, om det inte gällde hans två vackra döttrar så klart. Behöver jag säga att han mest fotade i svartvitt? Dina vackra bilder tyder på att du fortfarande är dubbelseende de nya glasögonen till trots. ;-) Trevligt litet fotoreportage och bilderna är som små stilleben. Snyggt I-b.

Janne K

Erik Semlan sa...

Gillar verkligen de första bilderna vid ån. Vackra foton. :-)
Många foton du bjuder på.
Intressant information.

Lena Börjesson (Liisanantti) sa...

Spännande att läsa och vilka fina bilder du bjuder på.
Speciellt dom där husen speglar sig i vattnet. Jättefina skarpa färger oxå.
Ha en trevlig helg, själv kommer jag uggla på jobbet.

Tant Marit sa...

JÄTTESNYGGA bilder, du går från klarhet till klarhet! :)